Kāpēc mēs uzbūvējām noliktavu ciedru čiekuru uzglabāšanai?

      2017. gadā ciedru mājas teritorijā, kur tiek ražoti ciedru riekstu eļļas produkti, tika izbūvēta ciedru čiekuru noliktava. Tā ir plaša divstāvu klēts, kuras otrajā stāvā ir stingri jāuzglabā čiekuri. Tā ir pilnībā veidota no ciedra – sienām, grīdas un jumta; gaisa apmaiņa tajā noris viegli, tāpēc čiekuri pilnībā var elpot.
     Noliktavai ir jābūt labi vēdināmai. Vēlams ka klēts ir izgatavota no ciedra koka, tad ciedra augļi paliek dzimtajā vidē. Mums tas ir nodrošināts. Čiekuri glabājas salikti speciālajos linu maisos.

Kāpēc tas ir tik svarīgi?
       Mēs vienmēr saprotam, ka eļļas iegūšanas procesam ir jābūt vienkāršam (mūsdienās tie ir gandrīz aizmirstie noteikumi).
       Mēs nepārvietojam čiekurus pilsētvidē. Kopumā, jo mazāks pārvadājums, jo labāk, tad visas dabiskās īpašības čiekuriem saglabājas, un tie absorbē visu, ko apkārtējā dabiskā vide dod.
     Čiekuriem nav jābūt sasmalcinātiem uzreiz pēc to ievākšanas, jāpaiet aptuveni trīs mēnešiem, lai iegūtu vislabāko garšu un labumu, turklāt eļļa kļūst visvairāk piesātināta.

      Ciedru riekstiem ir jāglabājas čiekurā. Vesels čiekurs nemainīgi var uzglabāties 3-5 gadus, saglabājot riekstu-sēkliņu dīgtspēju, līdz ar to arī – pilnīgu uzturvērtību. Uzglabāt izlobītos riekstus atsevišķi varētu, bet to vērtība pazūd pēc 12 mēnešiem, turklāt jau pēc 3 mēnešiem tiem zūd kvalitāte. Ja jūs nesniedzat labvēlīgus apstākļus, ciedru rieksti ātri sabojāsies, tos pārklās pelējums. Vislabāk ir skaldīt čiekurus un lobīt riekstus uzreiz īsi pirms eļļas iegūšanas procesa.
       Un pats galvenais – čiekuri neprasa nekādu apstrādi: žāvēšanu karstā gaisā, vai, pat sliktāk, ar karsto ūdens tvaiku, vārīt vai cept uz uguns. Minētajos gadījumos rieksti un tajos esošā eļļa zaudētu gandrīz visu uzturvērtību.
        Kopumā mēs esam spēruši vēl vienu soli pretī mūsu senču tradīcijām, kuras tie ir rūpīgi saglabājuši Sibīrijas taigas ciematos.