Kāpēc mēs uzbūvējām noliktavu ciedru čiekuru uzglabāšanai?
2017. gadā ciedru mājas teritorijā, kur
tiek ražoti ciedru riekstu eļļas produkti, tika izbūvēta ciedru čiekuru
noliktava. Tā ir plaša divstāvu klēts, kuras otrajā stāvā ir stingri jāuzglabā
čiekuri. Tā ir pilnībā veidota no ciedra – sienām, grīdas un jumta; gaisa
apmaiņa tajā noris viegli, tāpēc čiekuri pilnībā var elpot.
Noliktavai ir jābūt labi vēdināmai. Vēlams
ka klēts ir izgatavota no ciedra koka, tad ciedra augļi paliek dzimtajā vidē.
Mums tas ir nodrošināts. Čiekuri glabājas salikti speciālajos linu maisos.
Kāpēc tas ir tik svarīgi?
Mēs vienmēr saprotam, ka eļļas iegūšanas
procesam ir jābūt vienkāršam (mūsdienās tie ir gandrīz aizmirstie noteikumi).
Mēs nepārvietojam čiekurus pilsētvidē.
Kopumā, jo mazāks pārvadājums, jo labāk, tad visas dabiskās īpašības čiekuriem
saglabājas, un tie absorbē visu, ko apkārtējā dabiskā vide dod.
Čiekuriem nav jābūt sasmalcinātiem uzreiz
pēc to ievākšanas, jāpaiet aptuveni trīs mēnešiem, lai iegūtu vislabāko garšu
un labumu, turklāt eļļa kļūst visvairāk piesātināta.
Ciedru riekstiem ir jāglabājas čiekurā.
Vesels čiekurs nemainīgi var uzglabāties 3-5 gadus, saglabājot riekstu-sēkliņu
dīgtspēju, līdz ar to arī – pilnīgu uzturvērtību. Uzglabāt izlobītos riekstus
atsevišķi varētu, bet to vērtība pazūd pēc 12 mēnešiem, turklāt jau pēc 3
mēnešiem tiem zūd kvalitāte. Ja jūs nesniedzat labvēlīgus apstākļus, ciedru
rieksti ātri sabojāsies, tos pārklās pelējums. Vislabāk ir skaldīt čiekurus un lobīt
riekstus uzreiz īsi pirms eļļas iegūšanas procesa.
Un pats galvenais – čiekuri neprasa
nekādu apstrādi: žāvēšanu karstā gaisā, vai, pat sliktāk, ar karsto ūdens
tvaiku, vārīt vai cept uz uguns. Minētajos gadījumos rieksti un tajos esošā
eļļa zaudētu gandrīz visu uzturvērtību.
Kopumā mēs esam spēruši vēl vienu soli pretī
mūsu senču tradīcijām, kuras tie ir rūpīgi saglabājuši Sibīrijas taigas
ciematos.